Metody

Měkké a mobilizační techniky – technika myofasciální- manuální uvolnění kůže, podkoží, svalů, vazů, šlach dle MUDr.Lewita s cílem snížení a odstranění pohybových potíží, mobilizace kloubů končetin, žeber, obratlů páteře (tzv. odblokování) pro znovuobnovení funkční schopnosti kloubů.

Cvičení s pružnými tahy, na míčích – využití metody agonicko-excentrické kontrakce pro uvolnění jedné svalové skupiny posílením svalů působícím proti této svalové skupiny, využití míče jako nestabilní plochy pro zlepšení hlubokých stabilizátorů páteře

Příprava před operací (ortopedickou, chirurgickou, gynekologickou) – osvojení si pooperačních cviků, nácvik využití kompenzačních pomůcek, nácvik chůzových stereotypů, nácvik ošetření jizvy

Bobath koncept pro dospělé po CMP – cvičení při hemiparéze, nebo hemiplegii, nácvik soběstačnosti (chůze, vstávání, zlepšení hybnosti končetin a trupu, zlepšení koordinace pohybu)

Mobilizace žeber metodou Mojžíšové – uvolnění blokád, které zřetězením s jinými svaly působí potíže při otěhotnění, pohybové potíže, potíže s dechem, výborné u astmatiků

Fyzikální terapie-elektroléčba Rebox je určen pro léčbu akutní a chronické bolesti a pro terapii a

Baňkování – relaxační metoda pro uvolnění svalů, zlepšení prokrvení, urychlení odtoku lymfy v bolestivé oblasti.

Ostravský koncept-fyzioterapie inkontinentních pacientů – komplexní metoda pro snížení nebo odstranění potížích s únikem moči, využití vyšetřovacího přístroje Peritonu (objektivní hodnocení síly a výdrže svalových stahů pánevního dna a k výuce cviků pro pánevní dno)

Kineziotapingje revoluční metoda v odstranění a snížení pohybových potíží, s využitím tejpů (lepících pásek). Nejčastěji je využívaná sportovci pro zpevnění kloubů (kotník, koleno…), pro uvolnění svalové křeče či svalového namožení. Výborná metoda pro ošetření jizev.

Kineziotejping, také nazývaný jako funkční tejping nebo kineziologický tejping, je moderní účinná metoda aplikace velice pružných náplastí na tělo. Tyto náplasti mají dle způsobu a místa nalepení různé efekty. Pomáhají uvolnit stažený sval nebo ho naopak stimulovat k funkci, pokud vázne jeho zapojení, zlepšují lymfatickou drenáž a prokrvení v místě nalepení, uvolňují stažené jizvy a mohou i urychlovat hojení. Mají celou škálu použití. Hlavní výhodou je to, že po celou dobu jeho nalepení působí na vaši nervovou soustavu a tak mění práci svalů mimo vaše vědomé úsilí. Zjednodušenně řečeno: cvičíte a nevíte o tom.

Kineziotejping je dobře známý mezi sportovci, kteří ho dnes už běžně používají. Hlavním rozdílem oproti klasickému tejpování pevnou náplastí je to, že kineziotejping nefixuje  kloub, ale pomáhá svalům pracovat lépe. Dalším rozdílem je, že vám vydrží několik dní, někdy až dva týdny a přitom se můžete sprchovat, potit apod. A konečně, nezanedbatelnou roli hraje i vzhled tejpu. Barevné pásky na těle vypadají, zvlášť při sportu, velice dobře!

Dornova metoda – je to manuální terapie, jejíž pomocí jsou napraveny mechanické posuny kostí (obratlů a kloubů) za aktivní účasti ošetřovaného

Breussova masáž –  masáž zad třezalkovým olejem je specifický postup hmatů zaměřených přímo na páteř s cílem uvolnit napětí zádových svalů a trakcí páteře obnovit správné postavení hrudních a bederních obratů, třezalkový olej je vynikající prostředek užívaný při regeneraci meziobratlových plotének.

Bosu Core – speciální soubor cviků s využitím nestabilní plochy-Bosu pro výrazné zlepšení stability, hlubokého stabilizačního systému, tzv. jádra těla (posílení  zádových svalů, břišních svalů, bránice a svalů pánevního dna)

Bosu Rehab – cviky na Bosu dle principů vývojové kineziologie. (Základem vývojové kineziologie je poznatek, že jednotlivé části pohybové soustavy nepracují odděleně. Příčinou téměř všech potíží pohybového aparátu je určitá porucha souhry svalů. Tato svalová nerovnováha totiž vede jak ke zvýšenému napětí některých svalů, kloubním blokádám, později k předčasnému opotřebování kloubů, výhřezům plotének, ale i k častějším zraněním při sportu. Tyto potíže se dají tedy velice efektivně řešit právě obnovou správné svalové souhry, a to i pokud jsou už vytvořené degenerativní změny, vyhřezlá ploténka, nebo posunutý obratel.)

Manuální lymfdrenážhmatová technika snižující nebo odstraňující lymfatický otok (primárního i sekundárního), urychlení regenerace organismu, zmírnění celulitidy, komplex dekongestivní terapie (bandážování končetiny s otokem, cviky s bandáží, cviky proti otoku)

Masáž – relaxační masáž pro uvolnění svalového napětí zad, šíje, končetin, zlepšení prokrvení dané oblasti s využitím masážních olejů a mastí firmy SALUS, JUST

Kontraindikace/komu se tyto procedury nedoporučují:

horečnaté stavy, plísňové onemocnění kůže, u zánětů celkových nebo místních (angína, chřipka, opary jakéhokoliv původu), v těhotenství na oblast břicha, záněty nervů, záněty zubů, dekompenzované nemoci: srdeční, štítné žlázy, astma bronchiale, záněty žil a další)